Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Κατανυκτικοί εσπερινοί στην ενορία μας

Είναι καθιερωμένη πλέον στην ενορία μας η τέλεση του κατανυκτικού εσπερινού κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Συγκεκριμένα η ακολουθία του κατανυκτικού εσπερινού τελείται κάθε Κυριακή (τις 6 Κυριακές που προηγούνται των αντίστοιχων εβδομάδων των νηστειών) στις 6 το απόγευμα στον ιερό ναό του αγίου Δημητρίου, και σε αυτήν εντάσσεται ομιλία.

Έτσι το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής τελέστηκε ο πρώτος κατανυκτικός εσπερινός, γνωστός και ως εσπερινός της συγχωρήσεως. Στη συνέχεια μίλησε ο προϊστάμενος του ναού και γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Μητροπόλεως, π. Εμμανουήλ Σέρβος, με θέμα τις αρετές του χριστιανού.

Ο δεύτερος κατανυκτικός εσπερινός θα τελεστεί το απόγευμα της Α΄ Κυριακής των νηστειών (της Ορθοδοξίας). Προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο δρ Βασίλειος Γαϊτάνης, αναπληρωτής καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Η πνευματική κρίση της εποχής μας».

Το συνολικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Κυριακή Ομιλητής Θέμα
2 Μαρτίου Τυρινής π. Εμμανουήλ Σέρβος Οι αρετές του χριστιανού
9 Μαρτίου Ορθοδοξίας Βασίλειος Γαϊτάνης Η πνευματική κρίση της εποχής μας
16 Μαρτίου Γρηγορίου Παλαμά Δημήτριος Πάντος Η ησυχαστική παράδοση στον σλαβικό κόσμο. Ο διορθόδοξος χαρακτήρας της Θεολογίας του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά
23 Μαρτίου Σταυροπροσκυνήσεως Νικόλαος Ξιώνης Το Πάθος του Χριστού στον Σταυρό ως σωτηρία του ανθρώπου
30 Μαρτίου Ιωάννου της Κλίμακος Νικόλαος Γιδόγιαννος Η ασκητική της ερήμου
6 Απριλίου Μαρίας Αιγυπτίας π. Ιωάννης Αποστολάκης Περί μετάνοιας

[Ενημέρωση: 31/3/2014]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου